[WiP] MicroSE Connect (1.5) Informatiescherm

Door 90710 op dinsdag 10 januari 2012 19:43 - Reacties (34)
Categorie: -, Views: 6.363

Ik ben bezig met het verbouwen van MicroSE Connect, zodat het programma het Portaal voor MicroSE Mini kan worden. Maar ook om de gebruikersvriendelijkheid van het programma te verbeteren.

Fase 1 is het vervangen van het informatiescherm. (Zie screenshot) Ik vind dit gewoon heel erg onoverzichtelijk en beperkt qua informatie.Dus ben ik dit gaan redesignen mbv mijn Wacom Inkling heb ik eerst een schets gemaakt (op papier / digitaal) Toen ben ik gaan indenken hoe ik dit het beste in .NET code kan omzetten.

En zo ben ik op het volgende design gekomen:

Dit moet MicroSE Connect een rustiger uiterlijk geven, plus moet het meer informatie verschaffen over wat je gaat downloaden. Natuurlijk zal je nog altijd vanuit de lijstweergave kunnen downloaden - dit nieuwe scherm is enkel ter vervanging van het informatiepaneel (eerste screenshot).

Wat je verder kan opvallen is het logootje van MicroSE, dit is de downloadknop. Voor sommige/alle MicroSE Programma's komt er een eigen logo en na op dit icoon geklikt te hebben begint het downloaden.

Je kan het testprogramma hier downloaden:
http://microse.nl/downloads/extern/ConnectControl.exe
(En ja, ook deze heeft een ingebakken dll)

Binnenkort meer, have fun.

Volgende: Wat krijg je als je Super Mario Bros met Portal mengt? 03-'12 Wat krijg je als je Super Mario Bros met Portal mengt?
Volgende: Gelukkig 2012! 01-'12 Gelukkig 2012!

Reacties
Door Tweakers user ViperNL, dinsdag 10 januari 2012 20:55

Hij heeft er zelfs een website voor opgezet..

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 10 januari 2012 21:00

Ik zie niet hoe de tweede screenshot (een enkel 'item') het eerste screenshot moet vervangen (lijst van 'items' inc. details van een geselecteerd item a.k.a. master-detail view). Als die als een 'pop-up' bedoeld is voor 't detail-deel van de master-detail uit screenshot 1 dan ben je verder van huis dan je was IMHO.

Verder is de downloadbutton niet erg intuïtief (ik zou 't zelf nooit ontdekt hebben als je 't niet gezegd had) en daarbij mis ik dan (bij de "mouse over") een hand-cursor ofzo. Maar gezien 't geen webapplicatie is maar een 'gewone winforms applicatie' zie ik sowieso niet waarom je niet gewoon een button met het opschrift 'Download' ofzo zou gebruiken.

Als je op gebruiksvriendelijkheid mikt zou ik overigens van de datum '10 jan. 2012' maken ofzo (of zoals je tegenwoordig vaak ziet iets als '4 dagen geleden'). Met 10-01-2012 is (ondanks dat je vast de huidige locale braaf gebruikt) niet heel snel duidelijk of 't nou 10 januari of 1 oktober is.

Als ik uit zou moeten gaan van je eerste screenshot (wat dus IMHO beter is dan je tweede) dan zou ik daar de toolbar verwijderen en 't scherm default een stuk breder maken waardoor de horizontale scrollbalk weer verdwijnt. Dat geeft al wat meer rust. De "refresh" knop uit de toolbar kun je vervangen door een F5 te vangen en deze actie ergens in het 'acties' menu te stoppen. De download-knop zet je gewoon onderaan de omschrijving van je applicatie in de details panel.

Voor nog meer rust sloop je een aantal kolommen uit je master-view; welke van die kolommen boeien nou écht wel en welke zijn leuk maar niet essentieel (eventueel optioneel maken; een rechts-klik op de kolomheaders kan daar een interface voor tonen na een klik op 'n context-menu).

edit:

Ik vermoed dat 't tweede screenshot een form is dat een enkel "ApplicationDetailsControl" ofzo bevat nu ik je post nog een paar keer bekeken heb, maar dan zie ik niet waarom je de control uit context zou weergeven...
Het gebruik van vage terminologie als "vervangen van het informatiescherm" (i.t.t. informatiepanel oid) zette me op 't verkeerde been.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 januari 2012 21:19]


Door Tweakers user Remco3, dinsdag 10 januari 2012 21:06

Handig als je je meuk ook nog eens update, anders heeft zo'n update programma nooit zin.
(Ik wacht nog steeds tot je wat aan Resize gaat tweaken)

Door Tweakers user Schrauben, dinsdag 10 januari 2012 21:20

ViperNL schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 20:55:
Hij heeft er zelfs een website voor opgezet..
Heb de website eens gelezen, volgens mij is het een basis of middelbare school leerling die lekker aan het prutsen is. In dat geval kan ik deze blog nog wel begrijpen.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 10 januari 2012 21:31

Schrauben schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 21:20:
[...]


Heb de website eens gelezen, volgens mij is het een basis of middelbare school leerling die lekker aan het prutsen is. In dat geval kan ik deze blog nog wel begrijpen.
,

helaas, hij claimt een professional te zijn en beweerd dat programmeren z'n beroep is als ik het me goed herinner, maar laten we die dicussie vooral niet nogmaals voeren (is al zo vaak gedaan)...

maar om eerlijk te zijn waarom niet gewoon een goed concept nabootsen in plaats van het wiel herontwerpen, jouw vierkante alternatief is namelijk al tig keer geprobeerd en werworpen, en heeft de tand des tijds derhalve niet bepaald overleeft.

misschien een voorbeeld als: dit

Door Tweakers user RobTweaks, dinsdag 10 januari 2012 21:34

Schrauben schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 21:20:
[...]


Heb de website eens gelezen, volgens mij is het een basis of middelbare school leerling die lekker aan het prutsen is. In dat geval kan ik deze blog nog wel begrijpen.
Quote van zijn website:

"Ik ben geboren in 1984 en algauw werd mijn voorliefde voor computers duidelijk. Na een lange en soms vervelende schoolcarrière ben ik vorig jaar bij DTE-ICT in dienst gegaan, hier werk ik o.a. aan de kassa-applicatie voor Loyal.Retail."

Geen basisschool, geen middelbare scholier, gewoon een hobbyprojectje naast zijn dagelijkse werkzaamheden als developer.

@schrauben: RobIII geeft tenminste opbouwende kritiek, daar kan je nog wat van leren ;).

Door Tweakers user Ivos, dinsdag 10 januari 2012 21:42

@Sander, je bent bezig met het opfrissen van interfaces, en met name om ze gebruiksvriendelijker te maken. Misschien is het dan handig om:

- te kijken naar trends in huidige software. Wat doet Apple met OSX, wat doet MS met W8? Wat doet KDE? Je hoeft het niet na te apen, maar door zorgvuldig bekijken kun je zien wat best practices zijn.
- te kijken naar boeken over dit onderwerp. Ja ook als hobbyist is het niet verkeerd om moeite en kleine investeringen te doen om beter te worden in je hobby. Als je zoekt op interface en user experience boeken (UI, UX design) zul je erg veel vinden, en ook genoeg lijstjes met boeken die mensen aanraden! Vaak ook 2e hands voor een prikkie op amazon.com
- lees weblogs zoals smashingmagazine.com, hebben vaak erg interessante artikelen over o.a. vormgeving voor applicaties! Ook gericht op ZZPers.

Verder is dit niet bedoeld om af te kraken, maar als je dit meeneemt kun je mogelijk zelf meer plezier halen uit je hobby, je wordt er beter in EN daardoor gaan mensen je programma's mogelijk ook meer waarderen en gebruiken! Ik vind een tooltje nl. vallen of staan bij een fijne workflow en efficiente interface.

Wat betreft de bovengaande punten, als je de dingen die je al doende leert / tegenkomt in een leuk blogstukje neertikt krijg je ook al snel kudo's van mensen, leren zij er mogelijk ook weer wat van :)

Door Tweakers user Schrauben, dinsdag 10 januari 2012 21:52

robtaal schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 21:34:
[...]


Quote van zijn website:

"Ik ben geboren in 1984 en algauw werd mijn voorliefde voor computers duidelijk. Na een lange en soms vervelende schoolcarrière ben ik vorig jaar bij DTE-ICT in dienst gegaan, hier werk ik o.a. aan de kassa-applicatie voor Loyal.Retail."

Geen basisschool, geen middelbare scholier, gewoon een hobbyprojectje naast zijn dagelijkse werkzaamheden als developer.

@schrauben: RobIII geeft tenminste opbouwende kritiek, daar kan je nog wat van leren ;).
Als hij serieus zulke programma's en teksten schrijft en uit 84 komt is hij1) Zwakbegaafd (no offence) of 2) hij is hondslui. In het eerste geval denk ik niet dat mijn opbouwende kritiek veel effect zal hebben. In het tweede geval vind ik het niet de moeite waard om opbouwende kritiek te geven, iemand die geen moeite doet hoeft dat ook niet van anderen te verwachten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 januari 2012 21:54]


Door Tweakers user 90710, dinsdag 10 januari 2012 22:58

RobIII schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 21:00:
Ik zie niet hoe de tweede screenshot (een enkel 'item') het eerste screenshot moet vervangen (lijst van 'items' inc. details van een geselecteerd item a.k.a. master-detail view). Als die als een 'pop-up' bedoeld is voor 't detail-deel van de master-detail uit screenshot 1 dan ben je verder van huis dan je was IMHO.
Er komen uiteindelijk meerdere modi in het programma. Maar je hebt gelijk, het wordt een master/full detail. Dit testprogramma is enkel voor het detail. Verdere mogelijkheid is direct vanuit de lijstweergave, en een half detail (aka zoals het nu is, maar beter)
Verder is de downloadbutton niet erg intuïtief (ik zou 't zelf nooit ontdekt hebben als je 't niet gezegd had) en daarbij mis ik dan (bij de "mouse over") een hand-cursor ofzo. Maar gezien 't geen webapplicatie is maar een 'gewone winforms applicatie' zie ik sowieso niet waarom je niet gewoon een button met het opschrift 'Download' ofzo zou gebruiken.
Goede punten. Ik zal er naar kijken. En een mooie mouseover zit nog in de maak. (Het is een "Work in Progress" ;))
Als je op gebruiksvriendelijkheid mikt zou ik overigens van de datum '10 jan. 2012' maken ofzo (of zoals je tegenwoordig vaak ziet iets als '4 dagen geleden'). Met 10-01-2012 is (ondanks dat je vast de huidige locale braaf gebruikt) niet heel snel duidelijk of 't nou 10 januari of 1 oktober is.
Hele goede punten, ik zal daar rekening mee gaan houden :)
Als ik uit zou moeten gaan van je eerste screenshot (wat dus IMHO beter is dan je tweede) dan zou ik daar de toolbar verwijderen en 't scherm default een stuk breder maken waardoor de horizontale scrollbalk weer verdwijnt. Dat geeft al wat meer rust. De "refresh" knop uit de toolbar kun je vervangen door een F5 te vangen en deze actie ergens in het 'acties' menu te stoppen. De download-knop zet je gewoon onderaan de omschrijving van je applicatie in de details panel.
Ik heb nog niet zitten denken over hoe het master gedeelte er precies in de 1.5 versie er uit moet gaan zien, zelf zit ik aan een soort van navigatie balk te denken met daaronder een lijst. Ala mobile App Store (Apple) of anders meer Windows Phone "achtig" natuurlijk wordt het anders genoeg om niet in de juridische problemen te komen :p
Voor nog meer rust sloop je een aantal kolommen uit je master-view; welke van die kolommen boeien nou écht wel en welke zijn leuk maar niet essentieel (eventueel optioneel maken; een rechts-klik op de kolomheaders kan daar een interface voor tonen na een klik op 'n context-menu).
Of direct vanuit het context-menu ;) Dat zal misschien zelfs al eerder komen dan versie 1.5.
edit:

Ik vermoed dat 't tweede screenshot een form is dat een enkel "ApplicationDetailsControl" ofzo bevat nu ik je post nog een paar ker bekeken heb, maar dan zie ik niet waarom je de control uit context zou weergeven...
Het gebruik van vage terminologie als "vervangen van het informatiescherm" (i.t.t. informatiepanel oid) zette me op 't verkeerde been.
Mijn excuses daarvoor. Het tweede scherm is idd enkel het detail gedeelte wat dan venstervullend gaat worden. Misschien moet ik eens de originele schets uploaden.
Remco3 schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 21:06:
Handig als je je meuk ook nog eens update, anders heeft zo'n update programma nooit zin.
(Ik wacht nog steeds tot je wat aan Resize gaat tweaken)
Ik ga Resize meer dan tweaken, wat nog wel even op zich gaat laten wachten. Eerst de Minis, Connect en de volgende QuickSQL update.
Ivos schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 21:42:
@Sander, je bent bezig met het opfrissen van interfaces, en met name om ze gebruiksvriendelijker te maken. Misschien is het dan handig om:

- te kijken naar trends in huidige software. Wat doet Apple met OSX, wat doet MS met W8? Wat doet KDE? Je hoeft het niet na te apen, maar door zorgvuldig bekijken kun je zien wat best practices zijn.
Dat doe ik al :)
- te kijken naar boeken over dit onderwerp. Ja ook als hobbyist is het niet verkeerd om moeite en kleine investeringen te doen om beter te worden in je hobby. Als je zoekt op interface en user experience boeken (UI, UX design) zul je erg veel vinden, en ook genoeg lijstjes met boeken die mensen aanraden! Vaak ook 2e hands voor een prikkie op amazon.com
De totale hoeveelheid boeken die ik over programmeren gelezen heb is:
1 - verplicht voor school. En dat was nog een java boek ook.
Ik vind die boeken altijd supersaai en leg ze na een halve pagina al weer weg.
- lees weblogs zoals smashingmagazine.com, hebben vaak erg interessante artikelen over o.a. vormgeving voor applicaties! Ook gericht op ZZPers.
Inderdaad erg interessant. Thx.
Verder is dit niet bedoeld om af te kraken, maar als je dit meeneemt kun je mogelijk zelf meer plezier halen uit je hobby, je wordt er beter in EN daardoor gaan mensen je programma's mogelijk ook meer waarderen en gebruiken! Ik vind een tooltje nl. vallen of staan bij een fijne workflow en efficiente interface.

Wat betreft de bovengaande punten, als je de dingen die je al doende leert / tegenkomt in een leuk blogstukje neertikt krijg je ook al snel kudo's van mensen, leren zij er mogelijk ook weer wat van :)
:)
Schrauben schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 21:52:
[...]


Als hij serieus zulke programma's en teksten schrijft en uit 84 komt is hij1) Zwakbegaafd (no offence) of 2) hij is hondslui. In het eerste geval denk ik niet dat mijn opbouwende kritiek veel effect zal hebben. In het tweede geval vind ik het niet de moeite waard om opbouwende kritiek te geven, iemand die geen moeite doet hoeft dat ook niet van anderen te verwachten.
of 3) heeft die pagina in geen 4 jaar aangepast. Ik werk inmiddels al niet eens meer bij DTE :p (wel bij een ander bedrijf)

Disclaimer: ik heb deze blogpost gemaakt om puur jullie ideeën te zien. Deze zal ik verwerken in mijn ontwerp zodat het programma gewoon goed afgestemd wordt op de gebruikers.
Ik probeer hierbij een grote handreiking naar alle lezers / gebruikers te doen, helemaal omdat ik nu een heel andere werkwijze aan het hanteren ben.
Normaal gesproken bedenk ik me wat de functionaliteit moet zijn voordat ik me ook maar om de vormgeving druk ga maken. Nu, echter, ben ik juist met de vormgeving bezig en blijft de precieze functionaliteit nog achterwege.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 januari 2012 23:06]


Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 10 januari 2012 23:07

sanderev66 schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 22:58:
Disclaimer: ik heb deze blogpost gemaakt om puur jullie ideeën te zien. Deze zal ik verwerken in mijn ontwerp zodat het programma gewoon goed afgestemd wordt op de gebruikers.
Ik léés blogposts om ideeën te zien, en poog er zo nu en dan eens een te schrijven om ze te spuien.

Ik zie hier niets meer dan "dit is de oude applicatie", screenshot, "en dit is de nieuwe", screenshot, gevolgd door wat afsluitende tekst die helaas ook weinig toevoegt.

Je zegt dat je voornemen is je programma's gebruiksvriendelijker te maken. Pak er dan eens een goed boek of wellicht een website bij en vertel ons welke regels je hebt opgevolgd, welke technieken je hebt toegepast en welke valkuilen je hebt vermeden. Dan wordt het leuk om te lezen.

Door Tweakers user 90710, dinsdag 10 januari 2012 23:18

Ik ben in dit geval afgegaan op dingen die ik in het dagelijkse leven (werk, internet, software van (grote)bedrijven) tegen ben gekomen. Dit heb ik gemengd met ideeën die ik zelf heb. En zelfs over dit ontwerp ben ik zelfs zelf nog lang niet tevreden. Maar ik vond dit wel een punt om het met jullie te delen.

Zodoende heb ik al een paar geweldige nieuwe inzichten van RobIII gehad. Ik ga daar zeker goed gebruik van maken.

En zoals beloofd: http://db.tt/JKeCJwt3 (originele ontwerp)

Daar zie je wel een losse downloadknop (veels te groot) ik denk dat ik de kleiner maak en onder het logo plaats. Daar onder naast komt in volgorde: prijs (indien niet gratis), bestandsgrootte en datum (10 jan 2012 (onder elkaar)). Ernaast komt de versie van het programma + titel.
(Dus komt wat je op screenshot 2 ziet verdeelt over twee regels te staan)

Het standaard scherm wordt wat groter zodat de tekst rechtsonder het logo kan komen. Dit geeft toch wat ruimtegebrek en ik vind het niet echt mooi staan, dus dat doen we niet :p

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 januari 2012 07:28]


Door Tweakers user HyperBart, woensdag 11 januari 2012 09:41

Losstaand van alle technische kanten, een complimentje richting Sander om to the point te blijven en flames en trolls te negeren en hier niet op in te gaan, toont dat je daar in gegroeid bent ten opzichte van je vorige blogposts...

Door Tweakers user DLX, woensdag 11 januari 2012 10:50

Tja echt een geweldig ontwerp vind ik het persoonlijk niet.... snap ook niet helemaal wat je met een Wacom moet om een ontwerp als dit te maken.

In mijn ogen ziet het eruit als een about box in de tijd van Visual Basic 6;

http://prism2.mem.drexel.edu/~rares/visual_basic6.htm

Ps. verwijder in iedergeval die scrollbar...

Door Tweakers user 90710, woensdag 11 januari 2012 11:04

Die scrollbar staat er omdat de tekst groter is dan het scherm ;)

In de wereld van GUIs is het nog altijd standaard dat je dit met een scrollbar aangeeft. Elk ander programma doet dat ook zo.

Ik heb 'm zo gemaakt zodat wanneer het scherm groot genoeg is de scrollbar niet getoond wordt.

Tot slot zijn about boxes sinds de tijd van VB6 weinig veranderd. Toen en nu heb je programma's die "over the top" gaan en toen en nu heb je programma's die het simpel houden.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 januari 2012 11:09]


Door Tweakers user DLX, woensdag 11 januari 2012 11:08

Dat snap ik :) daarvoor zijn die dingen :) goed laten we het anders zeggen, zorg er dan voor dat je geen scrollbar nodig hebt in dat scherm ;)

Ps. in mijn wereld van GUIs geef ik een download knop aan met een button en niet met een hover picture box of wat dan ook.... maar dat is een andere discussie.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 januari 2012 11:09]


Door Tweakers user 90710, woensdag 11 januari 2012 11:09

Dan zou ik dus minder tekst in het scherm kwijt kunnen..

Door Tweakers user DLX, woensdag 11 januari 2012 11:10

Ik zou de form standaard groter maken ;) met die full hd schermen van tegenwoordig.

Door Tweakers user 90710, woensdag 11 januari 2012 11:12

Dat is hij ook, standaard ;)

Door Tweakers user DLX, woensdag 11 januari 2012 11:16

Inderdaad 2mm dus zit ik nog steeds met een kleine form, waarvan de scrollbar toch wel 5% van in neemt. Dit is zonde van de ruimte ;)

Mijn advies maak hem nog 2mm groter.

Door Tweakers user 90710, woensdag 11 januari 2012 11:41

Hij gaat nu standaard 400 pixels breed en 300(+ hoogte download panel + hoogte menu + hoogte navigatiebalk) pixels hoog worden (muv het "Bezig met verbinden"-scherm)

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 januari 2012 11:43]


Door Tweakers user Ivos, woensdag 11 januari 2012 14:33

@Sander, Nog even inhakende op je reacties:
- Aantal boeken gelezen = 1, en het was geen leuk / goed boek

Dat is jammer inderdaad, zowel van je geld als tijd. Maar toch geen reden om het dan helemaal maar te laten zitten? Er zijn genoeg werkjes te vinden die wél goed zijn... google is je vriend :)

- Je geef aan al trends in de gaten te houden

Maar hoe zien wij dat dan terug in je blogpost? Welke zaken zijn je opgevallen (die voor ons ook interessant zijn in onze hoobyprpjecten?) Hoe ga je dat toepassen in je software? Ik zou het leuk vinden om te lezen dat je bijvoorbeeld inspiratie hebt gehaald uit iets van Apple/MS/KDE, of mss wel juist uit een voorwerp uit het dagelijks leven... Zie mijn reactie als hardop denken wat voor míj deze post leuk leesvoer kan maken... Als je uitlegt hoe een bepaalde code oplossing hebt bedacht (al eens in je eerdere posts?) dan is het ook interessant om de voor/nadelen erbij te lezen toch?

Nog meer interessant kijkvoer trouwens: videotjes over de metro interface*:

http://channel9.msdn.com/Events/BUILD/BUILD2011/BPS-1004
http://channel9.msdn.com/Events/BUILD/BUILD2011/APP-395T

*niet dat ik die nu als de beste wil propageren, kwam gewoon veel interessante presentaties tegen over de gedachte achter bepaalde ontwerp keuzes :P

Door Tweakers user ZpAz, woensdag 11 januari 2012 18:28

Dit is ook wel een interessant document om door te lezen. Het geeft tips hoe je (volgens Apple) het beste interfaces kan maken, wat goede dingen zijn en wat niet.

http://developer.apple.co...lines/OSXHIGuidelines.pdf

Dit gaat dus niet om de achterliggende techniek, maar waarom bepaalde keuzes goed zijn en anderen niet.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 januari 2012 18:29]


Door Tweakers user 90710, woensdag 11 januari 2012 20:28

Er staan ook verschillende van die documenten op MSDN ;)

http://msdn.microsoft.com...ry/ff657751(v=VS.85).aspx

Misschien moet ik maar eens gaan denken aan een Ribbon interface voor Connect :+

Ik moest hier serieus even om lachen:
http://msdn.microsoft.com...ary/cc872782.aspx#rightui
En scroll dan naar de calculator :+

Wees niet bang, dát ga ik niet inbouwen ;) Connect is veel te "simpel" voor een Ribbon. Dat snap ik natuurlijk wel.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 januari 2012 21:11]


Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 12 januari 2012 15:02

De logo als downloadknop is echt een heel slecht idee. Ik was er nooit opgekomen dat het logo de download zou starten. Ik wil OF een logo dat heel duidelijk iets met downloaden te maken heeft (een wereldbol met een pijltje naar beneden, een diskette etc), of gewoon een knop/link met de tekst 'download' erop.

Wat hieroven al een paar keer aangevoerd is: kijk een beetje naar wat de conventies zijn. Ik snap dat je origineel wilt zijn, maar er zijn een aantal dingen die mensen 'gewend' zijn. Als je het anders gaat doen dan dat mensen gewend zijn, dan haken ze heel erg snel af.


Door Tweakers user RobIII, donderdag 12 januari 2012 18:17

Mja, sorry, ik vind 'm nog steeds onduidelijk. Het is dat ik over 4 minuten weg moet anders had ik even wat gephotoshopped...

Door Tweakers user 90710, donderdag 12 januari 2012 18:58

Ik vind 'm ook niet superduidelijk. Maar de knop trekt al wel de aandacht helemaal als je 'm vergelijkt met de downloadknoppen op de site.

http://microse.nl/downloads/

De knop is nu te klein voor en de pijl naar beneden en een "Download" tekst.
De knop breder maken zal de verhouding met het icoon verslechten.
De knop hoger maken zal een probleem met de tekst opleveren.

Natuurlijk zal ik ook het icoon een resolutie van 72x72 pixels kunnen geven. In dat geval is hij maar "net" iets groter (qua download) en heb ik genoeg ruimte om zowel de pijl als "Download" te tonen. Wel moet ik dan voor al mn programma's een nieuw icoon maken :p

Verder zou ik ook alleen de tekst "Download" op de knop kunnen weergeven met het pijltje in de mouse-over.

Door Tweakers user RobIII, vrijdag 13 januari 2012 02:33

You just made me start up Photoshop :( :P
Een hover is helemaal geen normaal gedrag in een Winforms project; ik snap niet waarom je daar zo op geilt. Wat is hier mis mee?En waarom zie ik bijvoorbeeld nergens deze knoppen terug? ;)

Hou er wel rekening mee dat als je je applicatie meertalig maakt je button in andere talen misschien weer niet mooi uitlijnt omdat anders de tekst niet past. Dat probleem ontwijk je met een icoon, maar dan lever je wel een beetje duidelijkheid in IMHO:Waarbij de afbeeldingen wel wat meer contrast kunnen gebruiken t.o.v. de knop, maar dat los je op met een klein beetje schaduw/outline. Ook kan de knop misschien nog wat groter qua hoogte. Maar daar heb ik allemaal geen zin in om te gaan zitten fotosoepen.

Hoe dan ook, alle 7 alternatieven (mits goed uitgewerkt) zijn stukken intuïtiever dan wat je nu hebt. Je zou zelfs nog kunnen overwegen de knop nog breder te maken (vooral in dit voorbeeld) en het opschrift dan "Download en installeer" te maken. Nog een alternatief dat je zou kunnen gebruiken, en je toch de mogelijkheid geeft voor een hover :P , is een LinkLabel te gebruiken met de tekst "Download" danwel "Download en installeer" (of "Update..." of ...)Waarbij de laatste een Linkbehaviour = HoverUnderline heeft voor extra-coole "Web 2.0 look" :P

Ik denk dat je even een stapje achteruit moet doen en proberen van de 'mindset' af te komen waar je nu in zit: je hebt een bepaald idee voor ogen en staat open voor kritiek ( d:)b ) maar neigt steeds weer naar je initiële idee van "zus-en-zo moet 't worden". Soms moet je een idee (drastisch) herzien; zeker in de ontwerpfase is er nog helemaal niets verloren en is 't helemaal niet erg om een keer alles om te gooien. Je zou zo 10 compleet en totaal verschillende ontwerpen uit je mouw moeten kunnen schudden binnen een paar minuten schetsen die allemaal ofwel aan de "MS Guidelines" (Tip!) voldoen danwel aan andermans (UX/UI/etc.) guidelines waar je je in kunt vinden danwel je eigen "MSE guidelines". Binnen alle 3 de voorgenoemde keuzes moet je meer dan voldoende ruimte hebben om te spelen en met iets leuks op de proppen te komen.

BTW, hoe vordert MicroSE PowerOS? En wanneer vernemen we iets over hoe 't met je "mystery project" staat? Ook MicroSE Task-It is inmiddels ruimschoots over de aangekondigde datum voor een alpha heen :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 januari 2012 03:08]


Door Tweakers user 90710, vrijdag 13 januari 2012 07:36

PowerOS staat nog steeds op de planning, het "Mystery Project" is allang en breed uitgebracht namelijk MicroSE JumpIt! :)

Zie: Sander's Tweakblog: Het geheime MicroSE Project onthuld

TaskIt zal ook gaan komen, maar is verschoven door het overlijden van mijn harddisk - welke ik nu met SVN vervangen heb. De command buttons worden gebruikt waar er direct een actie vereist is - zoals wanneer de MD5 van de download niet overeenkomt met wat er op de server staat. (Zit zo ook in Connect)

Over het knopje, onderaan lijkt me natuurlijk niet verstandig, want het is een scrollbaar geheel ;)

De icoontjes dan.
Diskette icoon betekend nog altijd "Opslaan" wat geheel iets anders is dan download ;)
Software icoon voldoet aan het installeer icoon. (onthoud die even)
Blauw pijltje naar beneden naar grijs balkje harddisk, tja.. (onthouden)
Wereldbol op grijs balkje harddisk - nee, dat verklaart gewoon niet dat je gaat downloaden.

Ik heb hierboven twee keer gezegd dat je even moet onthouden. MicroSE Connect heeft namelijk per programma 3 modi: 1. gereed te downloaden, 2. gereed te installeren, 3. gereed te starten. Al deze modi hebben in Connect al een eigen icoon - dus hiervoor een ander icoon gaan gebruiken lijkt mij onwenselijk.

Dat zijn dus deze iconen:
http://tweakers.net/ext/f/0hQm4hTEd2CwoeN5yEmSglTO/full.png
Ik zal die dan tonen op het knopje (in Windows stijl) onder het logo van het programma.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 januari 2012 07:44]


Door Tweakers user DLX, vrijdag 13 januari 2012 10:39

Sander, je programma's klinken soms als een keuze menu van een willekeurige helpdesk om alleen maar bij de receptie uit te komen.

Door Tweakers user RobIII, zaterdag 14 januari 2012 03:31

sanderev66 schreef op vrijdag 13 januari 2012 @ 07:36:
PowerOS staat nog steeds op de planning
Daar zou ik nou graag eens wat blogjes over lezen! d:)b
sanderev66 schreef op vrijdag 13 januari 2012 @ 07:36:
Over het knopje, onderaan lijkt me natuurlijk niet verstandig, want het is een scrollbaar geheel ;)
Onderaan dit reactieformulier staat ook een knopje en toch is 't reactieveld scrollbaar :?
sanderev66 schreef op vrijdag 13 januari 2012 @ 07:36:Diskette icoon betekend nog altijd "Opslaan" wat geheel iets anders is dan download ;)
Leg mij eens het verschil uit? Downloaden is gewoon "opslaan van 't web" c.q. "opslaan waarbij de bron toevallig geen spreadsheet/tekstverwerker/Taskit/NoteIt/... is maar het interwebz". Er wordt iets op je schijf (USB-stick/whatever wijsneus) opgeslagen; ook bij een download.
sanderev66 schreef op vrijdag 13 januari 2012 @ 07:36:
Ik heb hierboven twee keer gezegd dat je even moet onthouden. MicroSE Connect heeft namelijk per programma 3 modi: 1. gereed te downloaden, 2. gereed te installeren, 3. gereed te starten. Al deze modi hebben in Connect al een eigen icoon - dus hiervoor een ander icoon gaan gebruiken lijkt mij onwenselijk.
Waarom zou je een gebruiker überhaupt vermoeien met "3 modi" :? Wat is er mis met: "er is een update voor X, nu installeren? Ja/Nee" waarna de update gedownload wordt, geinstalleerd wordt en, wanneer nodig, de oude versie wordt afgesloten en de nieuwe versie wordt gestart. Of kijk eens naar hoe Chrome dat lekker transparant doet; merk je helemaal niets van. Nee, 3 modi is iets voor Win95 tijdperken ;)
Again; ik vind 't maar verwarrend (en daarbij zijn die iconen enkel abstracte pijltjes (nee, dat is duidelijk :? ) of een foeilelijk* vernacheld Win95-achtig setup icoontje met, zo goed als onleesbaar, "MSE" erin gefröbeld).

* ja, ja, subjectief enzo blabla

[Reactie gewijzigd op zaterdag 14 januari 2012 03:39]


Door Tweakers user 90710, zondag 15 januari 2012 05:28

RobIII schreef op zaterdag 14 januari 2012 @ 03:31:
[...]

Daar zou ik nou graag eens wat blogjes over lezen! d:)b


[...]

Onderaan dit reactieformulier staat ook een knopje en toch is 't reactieveld scrollbaar :?
Onderaan, ja. Onderin, nee.
[...]

Leg mij eens het verschil uit? Downloaden is gewoon "opslaan van 't web" c.q. "opslaan waarbij de bron toevallig geen spreadsheet/tekstverwerker/Taskit/NoteIt/... is maar het interwebz". Er wordt iets op je schijf (USB-stick/whatever wijsneus) opgeslagen; ook bij een download.
Opslaan betekend "huidig ... (document, spel, etc) naar opslagmedia wegschrijven". Downloaden is eerst ook inlezen vanaf het internet, en omdat het een stroom aan data die je "naar beneden haalt" is, komen we op het pijltje.
[...]

Waarom zou je een gebruiker überhaupt vermoeien met "3 modi" :? Wat is er mis met: "er is een update voor X, nu installeren? Ja/Nee" waarna de update gedownload wordt, geinstalleerd wordt en, wanneer nodig, de oude versie wordt afgesloten en de nieuwe versie wordt gestart. Of kijk eens naar hoe Chrome dat lekker transparant doet; merk je helemaal niets van. Nee, 3 modi is iets voor Win95 tijdperken ;)
* sanderev66 drukt op Win+R, tikt Chrome in, ramt op enter.
Er gebeurt niks. Goh, je moet het eerst nog even Downloaden en installeren! Zie daar de drie modi ;) ELK Windows programma dat nog geïnstalleerd moet worden, heeft deze drie modi! Één klik download, installeer en uitvoeren is vanuit MicroSE Connect allang mogelijk ;)

Maar soms heb je iets al gedownload maar nog niet geïnstalleerd (één klikwerking is optioneel), of zowel gedownload áls geïnstalleerd. Dan heb je weer diezelfde drie modi. Goh, ze blijven steeds terugkomen!

Verder komen update meldingen altijd op het verkeerde moment. Bv in FileZilla... Even een bestandje uploaden... Update beschikbaar! Nu even niet, enzo..
[...]

Again; ik vind 't maar verwarrend (en daarbij zijn die iconen enkel abstracte pijltjes (nee, dat is duidelijk :? ) of een foeilelijk* vernacheld Win95-achtig setup icoontje met, zo goed als onleesbaar, "MSE" erin gefröbeld).
Setupicoon komt uit Windows 2000. Pijl omlaag voor downloaden en pijl naar rechts voor Uitvoeren vind ik redelijk normaal..
* ja, ja, subjectief enzo blabla
Hele discussie over nog geen 16x16 pixels :p

[Reactie gewijzigd op zondag 15 januari 2012 05:35]


Reageren is niet meer mogelijk