Idee: De toekomst van de PC

Door 90710 op zondag 18 september 2011 12:20 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 7.787

Als afwisseling op mijn software wil ik eens iets filosofisch een idee plaatsen. Namelijk mijn idee over hoe de toekomst van de PC er uit (moet) gaan zien.

De eerste "Developer Preview" van Windows 8 is een paar dagen geleden door MS vrijgegeven en brengt al vele discussies te weeg door de nieuwe Metro-interface. Metro is namelijk bedoeld voor touch input en niet/minder voor muis / keyboard input. Hiermee wil Microsoft het systeem gereed maken voor tablets.

Ik verwacht dat de computers in de toekomst meer tablets zijn dan de huidige desktops en laptops. Ook denk ik dat je straks een combinatie van beide hebt. Bijvoorbeeld je zet je desktop pc in een hoekje van de kamer en je gaat zelf op de bank zitten met een tablet, die draadloos met je PC verbonden is, waar je op werkt. Als je veel typ-werk hebt, kun je hier een toetsenbord aan vast maken en heb je een soort van laptop. Wil je een game doen kan dit via touch, of via je een toetsenbord en muis (of controller) op je televisie. (Beeld van de PC wordt naar de TV gestreamed)

Dit idee is dichterbij dan je nu zal denken. Er zijn al applicaties die je PC beeld naar een tablet streamen (bv iDisplay icm een iPad) en er zijn ook al systemen in ontwikkeling die bestaan uit een kast en een tablet waar je op werkt (WiiU) ook kan je die op je TV aansluiten om zo te gamen.

Maar het gaat nog verder. Op kantoor kan je met meerdere mensen op minder PCs werken. Je hebt gewoon een touchscreen en toetsenbord (en muis) per medewerker(groep) die verbonden is met 1 of meerdere computers. Heb je een vergadering, neem je je touchscreen mee en kan je aantekeningen maken.

Ook laptops zullen van dit systeem gebruik kunnen maken. Bv een afneembaar scherm die met de rest van het apparaat communiceert. (Of met de hardware in het scherm, zodat je alleen die nodig hebt)

In deze gevallen zal de Metro interface extreem handig zijn omdat je veel met touch zal werken. Maar niet alleen Microsoft is hiermee bezig, ook Apple probeert veel touch ondersteuning in Mac OS te stoppen. En zelfs enkele Linux distro's zijn aan het optimaliseren voor gebruik van tablets.

Laat in de comments weten wat je van deze filosofie dit idee denkt :)
Have fun.

En ja, deze post is op Windows Developer Preview geschreven ;)

Volgende: Het laden van een Assembly vanuit de Resource van je applicatie 12-'11 Het laden van een Assembly vanuit de Resource van je applicatie
Volgende: Het overlijden van een externe harddisk 08-'11 Het overlijden van een externe harddisk

Reacties


Door Tweakers user Appel, zondag 18 september 2011 12:33

Ik heb er ongeveer hetzelfde idee bij. In het bedrijfsleven zie je al veel meer dat het terug gaat naar 'vroeger'. De mainframe en terminal setup. Dit gebeurt nu via RDS/Terminal Server, Citrix. VMware View en andere (desktop)virtualisatie platformen. Natuurlijk in combinatie met Thin Clients of het BYO (Bring your own) principe. Of dit uiteindelijk allemaal naar de cloud gaat of niet is aan het bedrijf en/of de persoon die deze diensten gebruikt/inzet.

Een leuk voorbeeld is Chrome OS. Een thin client die gebruik maakt van de Google cloud diensten. Wellicht als dit idee aanslaat en de standaard word krijgt er met 5 of 10 jaar iemand het idee om de user direct toegang te geven tot de onderliggende hardware.

Uiteindelijk komt het namelijk voor de leveranciers op 1 ding uit. En dat is de omzet/winst. Nieuwe innovatieve producten zijn een goede boost voor de begroting, en als je dan niets nieuws kan verzinnen dan haal je toch gewoon een oude koe uit de sloot?

Ik ga gewoon lekker mee met de flow. Oude technieken in een nieuw doosje vind ik ook leuk om mee te spelen :)

Door Tweakers user Punkie, zondag 18 september 2011 13:06

The Return of the Thin Clients.
The End of the Workstation Era.
blabla
Die discussie laait elke 5 jaar terug op (of is eigenlijk nooit gestopt) en nooit is de voorspelde breuk opgetreden. En dat zal waarschijnlijk ook niet vlug komen. De situatie nu is anders dan vroeger en wederom uniek zoals elke tijd. Sommige technieken mogen dan wel terugkomen maar het zal nooit hetzelfde zijn. Elke tijd zijn unieke werkvorm.

Door Tweakers user 90710, zondag 18 september 2011 13:14

Dat komt omdat het een evolutie is en geen revolutie ;) De overgang van het oude workstation gebeuren naar de tablet/pc combinatie (zoals beschreven in de blogpost) gaat heel geleidelijk en is sinds de eerste iPad in een lichte versnelling gekomen. (Ik zeg niet dat er voor de iPad geen tablets waren)

Dat de verschillen tussen tablet en PC steeds minder worden is ook een feit gezien de kracht die de tablets tegenwoordig hebben. Maar ook ik denk niet dat we teruggaan naar de klassieke Thin Clients. Maar meer naar een gedistribueerd systeem waar meerdere mensen tegelijkertijd op werken. (in principe het idee van een thin client, maar dan met zelfstandige hardware)

Door Tweakers user RobTweaks, zondag 18 september 2011 13:16

Wat ik wel grappig vind, is de manier waarop deze "nieuwe" producten op de markt worden gezet.

Een oude koe van stal halen is geen probleem, maar kijk bijvoorbeeld eens naar de cloud. Ineens een grote hype, niemand weet precies wat "de cloud" nou eigenlijk inhoud, zelfs al bestaat een deel ervan al geruime tijd.

Nu zie je al helemaal interessante marketingtechnieken, vooral gericht op (meestal onwetende) managers, waarbij de cloudaanbieders je proberen over te halen de cloud letterlijk in huis te halen. Hierbij worden de servers weer netjes in het pand geplaatst en de diensten weer lokaal aangeboden. Deel uitmaken van de hele cloud hype en tegelijkertijd het systeem in eigen beheer hebben. "The best of both worlds" noemen ze dat 8)7.

Door Tweakers user 90710, zondag 18 september 2011 13:25

In principe is the Cloud "het Internet" en iets opslaan op de Cloud is feitelijk gewoon iets op een plek zetten die via het internet bereikbaar is. Dit kan al sinds de uitvinding van het internet, dus zo heel bijzonder is het niet. Maar: cloudopslag en synchronisatie zijn dingen die nu veel breder geaccepteerd zijn dan toen we nog ergens een ftp-servertje hadden staan en daar alles op zetten.

Door Tweakers user RobTweaks, zondag 18 september 2011 13:36

Breder geaccepteerd door de groep mensen die het al die tijd al hebben gehad, maar het niet wisten tot de marketingmachine op gang kwam ;).

[Reactie gewijzigd op zondag 18 september 2011 13:38]


Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 18 september 2011 13:44

Ik verwacht dat de computers in de toekomst meer tablets zijn dan de huidige desktops en laptops
Mijn verwachting is dat we over pak em beet 20 a 30 jaar allemaal een module hebben vergelijkbaar in grote met een batterij van een huidige GSM, deze module bevat alle basis elementen van een computersysteem. Opslag, geheugen, cpu, gpu, communicatie, ... en dat we deze module in andere apparaten kunnen inpluggen. Gaan we op weg maken we er onze telefoon of tablet van, zitten we aan een bureau schijven we het in de monitor en maken we er zo een computer van.

Altijd en overal onze eigen desktop, onze eigen gegevens zonder dat we schrik moeten hebben dat deze niet bereikbaar zijn zonder netwerkproblemen of dat overheden zomaar al onze files kunnen inkijken.

Een verdere ontwikkeling zou zelfs zijn dat we die kleine module uitwerken tot volledig mobiel toestel en dat tablets of computers gewoon een docking station worden maar dat we bij het afkoppelen wel een werkbaar gehel houden.

Door Tweakers user GZFan, zondag 18 september 2011 14:05

Lees anders even door wat filosofie is, voordat je het woord gebruikt in de titel van een blog... |:(

Door Tweakers user Neo_TGP, zondag 18 september 2011 14:50

Ik word helemaal gek van al die touch inferfaces, voor tablets oke, maar op desktop os'en moeten ze toch echt ophouden.. Voor zover ik nu kan zien is die hele metro interface van Windows 8 in zakelijke omgeving echt totaal waardeloos..

Door Tweakers user downtime, zondag 18 september 2011 15:18

Bijvoorbeeld je zet je desktop pc in een hoekje van de kamer en je gaat zelf op de bank zitten met een tablet, die draadloos met je PC verbonden is, waar je op werkt. Als je veel typ-werk hebt, kun je hier een toetsenbord aan vast maken en heb je een soort van laptop.
Ik denk dat je ernaast zit. De PC gaat op den duur weer verdwijnen uit de woonkamer en gaat terug naar waar ie vandaan kwam: Het kantoor. Tablets zullen juist krachtiger worden, uitbreidbaar worden met een docking station, zodat je alsnog je toetsenbord en muis en andere hardware kunt aansluiten en veel van de dingen kunt doen waar je nu een PC voor gebruikt.

Je ziet momenteel een trend die helemaal tegengesteld is aan alles wat we verwacht hadden. In plaats van de trend naar een centrale PC die alles in huis moet doen van kantoorwerk, internet en social media, spelletjes spelen, mediahub zijn, etc gaan we juist weer terug naar gespecialiseerde apparaten die in wezen ook computers zijn maar die maar 1 taak echt goed doen. Kijk naar game consoles, media players, tablets, smart-phones, etc. De PC wordt weer een niche-oplossing voor mensen die (relatief) high-end hardware nodig hebben voor kantoor en studie.

[Reactie gewijzigd op zondag 18 september 2011 15:20]


Door Tweakers user 90710, zondag 18 september 2011 16:55

Sinds wanneer heeft een secretaresse of student een high-end pc nodig? Daarbij hebben we thuis nog pcs omdat we die op het kantoor ook hebben. Mensen willen nou eenmaal weinig verschil tussen thuis en werk.

High end pcs zijn puur en alleen voor games, en media / grafische productie nodig. Zelfs mijn dagelijkse werk, software ontwikkeling, kan ik op een mid-range pc doen.

Wat ik juist denk is dat verschillende apparaten samen gaan werken om zo ons computer-genot te vergroten.

[Reactie gewijzigd op zondag 18 september 2011 17:00]


Door Tweakers user GENETX, zondag 18 september 2011 17:00

Ik denk dat er een scheiding gaat komen tussen de groepen consumenten en professionals. Lange tijd is de computer een systeem geweest dat voor beide doelgroepen more or less geschikt was. Je merkt al dat veel consumenten al die opties niet hoeven. Apple ziet dat imho in. More is less voor die groep. Daar zijn tablets en laptops ook echt in trek. Het apparaat is voornamelijk ter vermaak.

Je hebt ook de professionals die er juist hun werk op moeten uitvoeren. Mensen die de PC gebruiken waar die ooit voor bedacht is: Het numbercrunchen. En deze mensen zullen veel beter achter de huidige dikke workstations kunnen blijven multitasken.

Ooit zijn de consumenten bij de computer gekomen die veel te geavanceerd is. Nu is het tijd om die leken weer af te stoten naar hun "eigen" product. En wat dat betreft is mijn visie gelijk aan die van downtime. Grootste voordeel tegenwoordig is het internet. Alhoewel je veel kleinere gespecialiseerde apparaten hebt, staan ze allemaal met elkaar in contact. En dat merk ik zelf ook, welk apparaat het ook is, het is onderdeel van mijn PC-ecosystem. Desktop en laptop voor het harde werk (lokaal en onderweg) en mijn smartphone als snelle toegang.

Ik heb de PC nodig om alles te doen wat ik doe voor studie en werk. Ik heb de PC weten te temmen en naar me te laten luisteren. De PC as is zal bij mij niet snel verdwijnen. Ik ben de poweruser die hem wel nodig heeft. Daarom ga ik zelf meer naar een hybrid-oplossing. Ik ben nu net bezig met het inrichten van een servertje. Voor mij is overal alle bestanden hebben erg belangrijk. Wel is er een groot verschil tussen media en pro. Voor pro heb ik namelijk alle bestanden het liefst ook lokaal om snel aan het werk te gaan. Lichtere applicaties communiceren via de cloud. Wat dat betreft is mijn smartphone straks cloud-only, terwijl mijn desktop en laptop hybrid cloud+local zijn.

Door Tweakers user link0007, zondag 18 september 2011 17:21

GZFan schreef op zondag 18 september 2011 @ 14:05:
Lees anders even door wat filosofie is, voordat je het woord gebruikt in de titel van een blog... |:(
+1

Alhoewel ik je blogpost prima vind, is dit absoluut geen filosofisch denkwerk. Wat versta je onder "gereed voor tablets", wat is de essentie van een UI, hoe hangt dit samen met de functie die programma's verrichten, hoe hangt dit samen met hoe mensen denken, waarom is touch een voordeel. En zelfs als je zulke vragen stelt is het eigenlijk nog geen filosofie, alhoewel het er wel dichter tegenaan zit. Als je zulke vragen stelt is het op z'n hoogst een doordachte analyse.

Door Tweakers user downtime, zondag 18 september 2011 17:46

sanderev66 schreef op zondag 18 september 2011 @ 16:55:
[...]
Sinds wanneer heeft een secretaresse of student een high-end pc nodig?
Je hebt niet begrepen wat ik probeerde te zeggen. Ik sprak niet over high-end PC's. Ik sprak over high-end hardware. Ik schaar elke PC onder high-end hardware omdat ze, vergeleken met een tablet, allemaal high-end zijn.
Daarbij hebben we thuis nog pcs omdat we die op het kantoor ook hebben. Mensen willen nou eenmaal weinig verschil tussen thuis en werk.
De meeste consumenten willen thuis geen PC. Net zo min als mensen thuis een heftruck willen. Die PC was een noodzakelijk kwaad omdat ze alleen daarmee konden internetten en e-mailen. Zelfs voor iets complexere toepassingen is een moderne tablet meestal wel afdoende.

Door Tweakers user 90710, zondag 18 september 2011 18:15

link0007 schreef op zondag 18 september 2011 @ 17:21:
[...]

+1

Alhoewel ik je blogpost prima vind, is dit absoluut geen filosofisch denkwerk. Wat versta je onder "gereed voor tablets", wat is de essentie van een UI, hoe hangt dit samen met de functie die programma's verrichten, hoe hangt dit samen met hoe mensen denken, waarom is touch een voordeel. En zelfs als je zulke vragen stelt is het eigenlijk nog geen filosofie, alhoewel het er wel dichter tegenaan zit. Als je zulke vragen stelt is het op z'n hoogst een doordachte analyse.
Haters gonna hate. Maar zal ik het dan maar naar idee: veranderen?
downtime schreef op zondag 18 september 2011 @ 17:46:
[...]

Je hebt niet begrepen wat ik probeerde te zeggen. Ik sprak niet over high-end PC's. Ik sprak over high-end hardware. Ik schaar elke PC onder high-end hardware omdat ze, vergeleken met een tablet, allemaal high-end zijn.
Ik niet, daar kom ik met mijn geheel eigen idee (zie post) gelukkig leven we in een vrij land waar ieder zijn/haar eigen ideeën en meningen mag uiten. En dan nog, moet een secretaresse dan met een tablet gaan werken?
[...]

De meeste consumenten willen thuis geen PC. Net zo min als mensen thuis een heftruck willen. Die PC was een noodzakelijk kwaad omdat ze alleen daarmee konden internetten en e-mailen. Zelfs voor iets complexere toepassingen is een moderne tablet meestal wel afdoende
De meeste consumenten willen idd internetten, mailen, eens een simpel spelletje spelen, wat foto's bewerken, een filmpje kijken. Dit kan idd best allemaal met een tablet.

Maar ik zie gamers nog niet zo gauw Call of Duty, etc. op een tablet spelen. En dan zeg je "console", maar je weet natuurlijk wel dat je daar veel minder lekker zulke spellen op speelt ;)

Mijn idee van de toekomst is dat deze apparaten dichter bij elkaar komen te staan. Stel:

Je komt thuis van een lange dag werken en je Huis pc heet je welkom en zet alvast de magnetron voor je aan. Je ploft op de bank neer en je pakt je touchscreen. Op dat scherm lees je je mail en kijk je even wat er allemaal in de krant staat.

De magnetron piept, je eet lekker je avondeten terwijl je in de keuken naar het nieuws kijkt op je touchscreen. s'avonds is er niks leuks op TV, dus je pakt je scherm + toetsenbord + muis en je gaat ff online gamen.

De volgende ochtend wordt je door je telefoon gewekt en terwijl je op weg naar je werk bent kun je daarop nog snel even het laatste nieuws lezen. Of, indien je in de auto zit, zal die je navigeren naar de plaats van bestemming.

Hier heb je allemaal losse apparaten die continu met elkaar in verbinding staan en aangestuurd worden door een computer die, bijvoorbeeld, in de meterkast staat en aan alle apparaten doorgeeft wat er gedaan moet worden.

Wat je vandaag de dag hebt zijn apparaten die allemaal afzonderlijk van elkaar hun eigen taak verrichten. Een chaos dus.

[Reactie gewijzigd op zondag 18 september 2011 18:30]


Door Tweakers user GENETX, zondag 18 september 2011 19:09

Wat je vandaag de dag hebt zijn apparaten die allemaal afzonderlijk van elkaar hun eigen taak verrichten. Een chaos dus.
Vertel me welke apparaten? Alles staat al grotendeels in verbinding omdat we alles al via het web doen. Kijk eens hoeveel je niet kan als internet even wegvalt vergeleken met 10 jaar geleden. Op dit moment zijn het hoofdzakelijk nog documenten die doorgaans een probleem vormen door verschillende opslagmedia in alle apparatuur.
s'avonds is er niks leuks op TV
Dat is sowieso niet de toekomst. Die is namelijk on demand. Ik heb nu weer analoge kabel in mijn studentenkamer. Maar de kwaliteit is bagger en ik heb het bijna een jaar zonder gedaan. Mijn PC hangt aan mijn TV en ik bepaal wat en wanneer ik kijk. Dat is de toekomst.

En waarom zou je alles gecentraliseerd vanuit een PC in de meterkast willen? De toekomst is eerder directe communicatie tussen devices op zich zodat niet één component alles uit de lucht kan halen.

Verder moet je ook goed blijven aanhouden wat het verschil is tussen domotica en "computers". Daarbij moet een centraal apparaat niet je apparaat beïnvloeden. Dat moet jij als gebruiker zijn. De gebruiker moet altijd de controle houden over zijn huis wat dat betreft. Je stelt nu ook al de thermostaat in. Dat gaat met domotica niet anders, alleen kun je dan ook vanaf je werk de verwarming een uurtje uitstellen omdat je wat later bent. Computers, tablets, laptop, TV zijn er voor je vermaak en zijn meer "on demand". Domotica is er om je huis te monitoren, eventueel energie te besparen en het leven makkelijk voor je te maken.

Wat dat betreft moet je goed in de gaten houden welke computers als computer moeten worden gezien en welke niet. Daar is een term voor en een artikel op wikipedia wat wel interessant is: http://en.wikipedia.org/wiki/Ubiquitous_computing

[Reactie gewijzigd op zondag 18 september 2011 19:35]


Door Tweakers user downtime, zondag 18 september 2011 20:01

sanderev66 schreef op zondag 18 september 2011 @ 18:15:
Hier heb je allemaal losse apparaten die continu met elkaar in verbinding staan en aangestuurd worden door een computer die, bijvoorbeeld, in de meterkast staat en aan alle apparaten doorgeeft wat er gedaan moet worden.
Waarom een computer in de meterkast? Decentraal heeft ook voordelen, vereist geen extra stroomvreter in de meterkast, en de aansturing kan al vanaf je smartphone. Die is krachtig genoeg daarvoor. Het is niet alsof je de rekenkracht van een quadcore en gigabytes aan RAM nodig hebt om je magnetron aan te zetten.

Door Tweakers user i-chat, zondag 18 september 2011 23:50

ten eerste ik vind dat metro in z'n huidige vorm maar niets...

maar ik vind het verhaal van sander dan wel weer grappig, want of ie het zich nu wel of niet beseft stamt zijn verhaal eigenlijk bijna letterlijk af van een tech preview van notabene microsoft zelf... ik hoef dan ook nog maar één woord te noemen om iedereen te doen begrijpen wat ik bedoeld: microsoft surface computing...

met als enige verschil uiteraard dat we op dit moment nog met aanraakschermen lopen te pielen, omdat degelijke holografische projectie op z'n minste veel te duur is...
toch zie ik behoorlijke consistentie tussen metro en surface... blijkbaar vond ms het eens tijd worden om delen van die techniek ten gelde te maken... of ze daar in gaan slagen valt wat mij betreft nog te bezien, maar puurt theoretisch bekeken geef ik ze geen ongelijk...

Reageren is niet meer mogelijk