30 jaar Nintendo Entertainment System

Door 90710 op maandag 19 oktober 2015 08:38 - Reacties (15)
Categorie: Gaming, Views: 6.630

De Redactie heeft het gemist, maar...

Gister, 18 oktober 2015 was het 30 jaar geleden dat Nintendo het Nintendo Entertainment System (NES) in de VS uitbracht. (bron) de console is ruim twee jaar (15 juli 1983) eerder als Nintendo Family Computer in Japan uitgebracht. En het duurde nog bijna een jaar (1 september 1986, redactie zet die datum in je agenda!) voordat die in Europa uitkwam.

De Famicom/NES was de eerste grote console die een tijdperk van Mario, Zelda, Metroid aanbrak. De console gebruikte cartridges en had een beperkte hoeveelheid kleuren op het scherm. Er was nog geen spraken van 3D of Call of Duty, maar toch had de console de beste first person shooter ooit. (Duck Hunt) welke samen met de beste platform game ooit (Super Mario Bros) verkocht werd. Je had zelfs een speciale NES zapper voor deze game (Duck Hunt).Grote games uit het NES tijdperk zijn:

1. Super Mario BrosHet welkbekende platform spel met Mario, die door het Mushroom Kingdom trekt om zijn geliefde Princess Peach uit de klauwen van de kwaadaardige Bowser te redden.

Het is een spel gemaakt door Shigeru Miyamoto en moest vooral eenvoudig te leren, maar moeilijk te voltooien zijn. 1-1 is hier een duidelijk voorbeeld van. Het spel start met dat je een Goomba ziet en dat wanneer hij je raakt je dood bent. De redding is echter simpel, spring op zijn hoofd om het te verslaan. Zo ontdek je gaandwijs hoe het spel in elkaar zit.

2. The Legend of ZeldaBijna net zo bekent als Mario, is The Legend Of Zelda. Waarin een jonge held, Link genaamd, een grote wereld moet verkennen en uiteindelijk de prinses (Zelda) uit de klauwen van de kwaadaardige Ganon redt.

Waar Mario en Zelda veel op elkaar lijken qua verhaal. Is de stijl van beide spellen heel anders. In Mario games ga je van level naar level om uiteindelijk de baas te verslaan. In de Legend of Zelda heb je een grote open wereld te verkennen en moet je verschillende "dungeons" in om items te verzamelen.

3. Metroid

Metroid is het verhaal van bounty hunter Samus Aran. Het is een serie die in de ruimte afspeelt waar je vreemde planeten bezoekt, werelden verkent en Aliens afknalt.

Metroid is, anders dan andere Nintendo games, niet vrolijk of kleurrijk maar juist wat meer duister en vol van hardcore actie. Maar het spel is ook nog eens gehuld in controversie, want in 1986 had je nog geen games met een vrouwelijke hoofdrol. Iets wat pas geheel duidelijk werd op het moment dat je het spel uitgespeeld hebt.Let wel, dit was huge in 1986. Tomb Raider bestond nog niet toen ;)

4. Duck Hunt


Duck Hunt is een arcade game gemaakt voor de NES. Je speelt het spel met een NES zapper, zie afbeelding helemaal bovenaan, waarmee je op je TV richt en eendjes doodschiet. Vandaar de naam, Duck Hunt. Door de inmiddels verouderde technologie is het spel onspeelbaar op een flat-screen TV. Tenzij je een Wii U hebt, dan kan je de VC versie spelen en een Wii Remote als "zapper" gebruiken.

Echt veel diepgang heeft het spel verder niet. Maar ja, dat heeft Call of Duty nou ook niet.

5. Final Fantasy


Final Fantasy is een welbekende RPG reeks van Square Enix. Je kan er vele uren in zoet zijn en de actie is turn based. Verder verken je een grote wereld. Alhoewel FF nooit echt console exclusief is geweest, is Square Enix wel een belangrijke speler voor de NES en SNES. Toen de eerste Sony SNES CD uitkwam zijn ze daar echter meer games op uit gaan brengen.

Na de NES is de SNES uitgekomen waar later ook de Sony SNES CD (Playstation) van afgekomen is. Nintendo ging echter nog verder met de cartridges en kwam met de Nintendo 64. Hierop volgde de GameCube, welke enkel commercieel geen succes was. Dat succes kwam echter weer met de Wii. De Wii U die nu uit is lijkt darentegen meer op de GameCube qua verkopen. (Alleen is de third party support nu nog slechter)

Volgend jaar wordt de nieuwe Nintendo console / handheld? aangekondigd en die kennen we nu enkel met de naam "NX".

Dus bedankt, Nintendo!

Volgende: [rant] Windows 10 01-'16 [rant] Windows 10
Volgende: Nieuwe website: Miiverunity.com 09-'15 Nieuwe website: Miiverunity.com

ReactiesDoor Tweakers user himlims_, maandag 19 oktober 2015 11:26

*O* nintendo, zelf de Sega 8 bit als console, had imho een leuker/serieuzer game aanbod

top5 nes games (willekeurige volgorde)
DuckTales
Maniac Mansion
Double Dragon II:
Castlevania
The Legend of Zelda

[Reactie gewijzigd op maandag 19 oktober 2015 21:37]


Door Tweakers user Luuk1983, maandag 19 oktober 2015 11:58

Helaas werkt de zapper niet meer op plasma en LCD-schermen, omdat de zapper uit gaat van 50Hz schermen qua timing. Op 100Hz beeldbuisschermen werkte de zapper ook niet fatsoenlijk. Verder natuurlijk een briljante console, ik heb 'm hier nog staan.

Verder een leuk feitje: het schijnt dat het 'blazen' om een spel aan de praat te krijgen uiteindelijk eerder averechts werkt. Je adem bevat veel vocht en op termijn werden de contactpunten daar juist slechter van ;)

Door Tweakers user 90710, maandag 19 oktober 2015 11:59

Dus vergeet niet mensen, als je vanavond je SNES CD 4 aanslingert. Hier is het allemaal van vandaan gekomen.

Door Tweakers user lordsnow, maandag 19 oktober 2015 14:31

Sander, is het mogelijk voor je om dit verhaal verder uit te bouwen? :) Op zich zou het een leuk artikel zijn, maar zoals het nu is is het wel heel kort.

[Reactie gewijzigd op maandag 19 oktober 2015 14:32]


Door Tweakers user hyptonize, maandag 19 oktober 2015 18:02

Je had geen zin om nummer 3, 4 en 5 toe te lichten?

Door Tweakers user 90710, maandag 19 oktober 2015 20:25

hyptonize schreef op maandag 19 oktober 2015 @ 18:02:
Je had geen zin om nummer 3, 4 en 5 toe te lichten?
Nog niet aan toegekomen :+

Door Tweakers user Dennis.deVries, dinsdag 20 oktober 2015 01:12

hyptonize schreef op maandag 19 oktober 2015 @ 18:02:
Je had geen zin om nummer 3, 4 en 5 toe te lichten?
Jij had geen zin om je mond eens dicht te houden?

Door Tweakers user danielik, dinsdag 20 oktober 2015 06:55

Ik kreeg m met kerst 1986. Verder kreeg ik en mn broers niks, denk dat heel de familie geld bij elkaar moest leggen haha. Inclusief de gun en duck hunt. Goed wat mooi was dat ding en groot verschil met de vorige 'spelcomputer' die we hadden waar we alleen pong op konden doen. Dat voetbal spel met dat schuifend blokje.

Ben heel de kerst en de jaren erna nog vaak mee zoet geweest, spelletjes kochten we vaak in Duitsland. Daar had je van die hele grote pelcomputerzaken, keek je ogen uit haha.

In 1990 lieten we m ombouwen zodat we 180 in 1 cassette aan konden. Laatst die mod opgezochtm haha kansloos, had t zelf kunnen doen, maar de prijs was inclusief die cassette.

In 1990 met kerst kregen we dat voetbal spel Nintendo World Cup met uitbreidingsset, 2 controllers extra, Dus konden we met zn 4en spelen. Ik denk dat dat spel ook eigenlijk in de top 5 hoort. Nooit ervoor of daarna heb ik zo met vrienden achter de NES gezeten. Geen ander spel maakte zo goed gebruik van de 4 players optie. Iig niet dat ik me kan herrinneren.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 oktober 2015 07:00]


Door Tweakers user DonJunior, dinsdag 20 oktober 2015 13:24

Ah ik was weer eens te vroeg. Excuses :P
(tijdens het schrijven van mijn reactie stond er slecht 1 alinea, vandaar)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 oktober 2015 13:25]


Door Tweakers user Sinned123, dinsdag 20 oktober 2015 21:40

Vraag me af of final fantasy toen al bekend was.
Zelf heb ik Ice Hockey helemaal gaar gespeeld.
Verder vond ik toen duckhunt ook al vrij snel saai.
Mijn top5:
Mario
Icehockey
Mario 3
Metroid
Zelda

Zelda staan bij de NES op nr4&5, maar op de snes was dat voor mij nr1&2 :)
Vooral Mario1&3 laten bijna 30jaar later zien dat het nog steeds uitstekende games zijn.
Ik had de bundle met mario2 en die was maar meh.

Door Tweakers user ameesters, woensdag 21 oktober 2015 10:29

Mijn kinderen vermaken zich nog steeds prima op de NES & SNES, tijdloos zijn die games!

Door Tweakers user HellPunk, woensdag 21 oktober 2015 11:25

Ik zou er nog Tetris aan toevoegen, en Super Mario Bros 2 - je kon kiezen uit wel viér karakters! Wij hadden ook de Family Fitness-mat, de oerversie van de Balance Board. Veel lol mee gehad, alleen fit ben ik er nooit van geworden :)

Door Tweakers user Lip, woensdag 21 oktober 2015 12:28

Die BLOG van je SCHREEUWT om een vervolg, ik vind dat je blog ook niet af is eigenlijk. De SNES en N64 had er van mij ook bij gemogen. Starfox met FXchip, Mario Kart, Duke (mister) Nukem 64, Mario 64 en Golden Eye. :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 oktober 2015 12:29]


Door Tweakers user Kram Nelook, donderdag 22 oktober 2015 09:31

Geweldig!

Ik kan het me nog herinneren dat ik van mijn ouders een NES kreeg met sinterklaas :D
Na een pong console die ik een shad gebruikt was met m'n moeder uitzoeken hoe Mario werkt echt leuk.

Ik kan me nog herinneren dat ze toen ze vuurballen kon schieten ineens zij "ow dat maakt het wel makkelijker" :)

Reageren is niet meer mogelijk